Giriş

Giriş

 
27 May

Portakal Hesabı Özel

Yazan 
(0 oy)
ZORLUK DERECESİ:  Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız

 

Eve giderken anneniz aradı.

Sizden akşama portakal suyu yapmak için portakal almanızı istedi.

Markete girdiniz 5 kilo portakal aldınız.

Bir baktınız portakal sıkacağı indirimde.

Hayırlı evlat olduğunuz için annenize küçk bir sürpriz yapmak istediniz ve bir de portakal sıkacağı aldınız.

Eve geldiğinizde, son derece tutumlu olan anneniz portakal sıkacağını görür görmez hemen fiyatını sorgulamaya başladı.

Siz de sürprizinize karşılık teşekkür beklerken böyle bir sorgu karşınında biraz tuhaf oldunuz. 

Üzerinize de düşen suçluluk psikolojisi nedeniyle direkt fiyat vermek yerine;

- "Toplamda 110 TL verdim" dediniz...

Anneniz;

- "Onu sormuyorum. Portakal sıkacağı ne kadar" dedi?

Siz de;

- "Portakal sıkacağı, portakallardan 100 TL daha pahalı" dediniz.

Bu durumda 1 kilo portakal kaç liraydı?

Portakal sıkacağına kaç lira ödediniz?

ÇÖZÜMÜ GÖREYİM

Çözüm olarak direkt;

Portakallar = 110 TL - 100 TL = 10 TL

şeklinde işlem yaptıysanız ve

1 Kg Portakal = 10 TL / 5 Kg = 2 Kg 

sonucunu bulduysanız ne yazık ki

HATA YAPTINIZ!

Ya da şöyle soralım;

5 Kg Portakal 10 TL ise bu durumda Portakal Sıkacağı 100 TL daha fazla olduğu için 110 TL yapması lazım.

Bu durumda toplam harcama tutarı 120 TL oluyor. 

Ama siz 110 TL harcamıştınız. Bu 10 TL fazlalık annenizi haklı çıkarıyor...

DOĞRU ÇÖZÜM

Portakalın 1 Kg'ımına "X" diyelim,

Bu durumda;

Portakal Sıkacağı = 5X + 100 TL

5 Kg Portakal + Portakal Sıkacağı = 110 TL

Şimdi formülü düzenleyelim;

5X + Portakal Sıkacağı = 110 TL

5X + ( 5X + 100 TL) = 110 TL

10X + 100 TL = 110 TL

10X = 10 TL

Portakalın 1 Kg'ımı = X = 1 TL

5 Kg Portakal = 5 TL

Portakal Sıkacağı = 105 TL

Toplam Harcama = 110 TL

Okunma 412 defa Son Düzenlenme Pazar, 27 Mayıs 2018 11:57